Dinkel morotsbröd
Morotsbröd i långpanna
24 bitar
Ugnstemperatur 225º
Tid: cirka 30 minuter + tid för jäsning
Ingredienser
- 5 dl mjölk eller vatten
- 50 g jäst
- 50 g flytande margarin eller 0,5 dl rapsolja
- 2 stora morötter (ca. 200 g), finrivna
- 1 tsk salt
- 2 msk ljus sirap eller socker
- 4 dl vetemjöl special
- 8 dl fullkornsmjöl av dinkel
Tillagning
Värm mjölken eller vattnet till 37° (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, flytande margarin eller olja, morötter, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl. Spara lite fullkornsmjöl av dinkel till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg.
Jäs degen övertäckt i ca. 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar. Nagga degen. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.
http://emelia.wordpress.com/2007/01/21/recept-till-nyttigt-och-supergott-morotsbrod/
mums!
du förresten, du hade sådan snygg klocka på dopet, får man fråga var du köpt /gett för den? :)
åh, ur och penn har vi :D och kanon att den inte var dyr, vi är ju inte så rika eller köper saker på avbetalning som "äkta halmstad"-bor haha.
vilket märke e klockan :)?